Sepetim 0,00 TL
BLOG
Blog Grupları
Yayın Tarihi : 29.04.2023 11:41 | Güncellenme Tarihi : 31.07.2023 11:08 | Alte
IP Kameralarda Hangi Micro SD Kart Kullanılmalı?

IP Kameralarda Hangi Micro SD Kart Kullanılmalı?

Gelişen IP kamera teknolojisi sayesinde, IP kameraları ev, ofis, dükkan, çocuk odası gibi pek çok yerde daha fazla kullanır olduk. Özellikle, içine SD kart konulan IP kamera modellerinin yaygınlaşması sayesinde, bir olay olduğunda, geri dönüp kayıtlara bakarak olayları analiz etme şansını yakaladık.

Ancak, IP kameraların içine konulacak hafıza kartlarının (Mikro SD kartların) seçimi konusunda kullanıcıların zihninde "Micro SD Kartlar arasında fark var mıdır?", "IP kameralarda hangi hafıza kartını (Mikro SD Card) kullanmak gerekir?" gibi pek çok soru vardır. Aşağıda bu soruların cevabını bulacaksınız.

"SD Kart" ifadesi dilimize ingilizce "Secure Digital Card" ifadesinin kısaltması olarak girmiştir. SD kartlar, "chip" (yonga) teknolojisi ile üretilmektedir. Bu teknoloji, şimdiye kadar güvenlik sektöründe kullanılan ve manyetik ortama kayıt yapan Hard Disklerden (HDD) oldukça farklı bir teknolojidir.

Her SD kartın 32 Gb, 128Gb veya 256Gb gibi belirli bir kapasitesi vardır. SD kart kapasitesi, gelişen teknolojilerle her geçen gün artmakla birlikte, yine de manyetik ortama kaytı yapan HDD'lere göre oldukça küçüktür (günümüzde 20Tb kapasiteli HDD'ler üretilmektedir).

SD kartların kullanım yoğunluğu, içinde kullanıldığı cihaza göre değişir. Örneğin bir cep telefonunun içine konulan SD karta, sadece resim veya video çektiğimizde veye rehberdeki bir kaydı değiştirdiğimizde kayıt yapılır. Veya istediğimiz zaman bir veriyi SD karttan sileriz. Bu kaydetme ve silme işleminin toplam süresi, normal bir kullanım için günde sadece birkaç saniye veya dakika ile sınırlıdır.

Halbuki bir IP kamera sürekli olarak içindeki SD karta görüntü kaydı yapar. İçindeki SD kart kapasitesi dolduğunda, en eski kaydı silerek yerine yeni görüntüleri kaydeder. Bu nedenle bir IP kameranın içindeki SD karta kaydetme ve silme işlemi 7/24 sürekli olarak devam eder. Bu durum SD kart için fazlasıyla yıpratıcı bir durumdur.

Eğer bir IP kameranın içine, piyasada satılan herhangi bir SD kartı koyarsak, yukarıda bahsettiğimiz ağır kaydetme ve silme işlemlerinden dolayı SD kart bir süre sonra arızalanacak ve kayıt yapmamaya başlayacaktır. Bu da, gerekli olduğunda bizim kayıtlara ulaşmamızı engelleyecektir.

Bu nedenle, piyasada ürünleri bulunan Samsung, Western Digital (Sandisk), Kingston gibi farklı SD kart üreticileri, sürekli kaydetme ve silme gibi ağır işlemlere dayanabilecek olan farklı SD kartlar üretmişler ve bu ürünleri Türkçe'de "dayanıklılık" anlamına gelen "Endurance" serisi olarak adlandırmışlardır.

Örneğin Western Digital firmasının bir markası olan SanDisk'in "Endurance" serisinin broşüründe aşağıdaki bilgileri görebilirsiniz. 

Orijinal broşürü görmek için tıklayınız.

Bu boroşürde de görebileceğiniz gibi, SD kartların "toplam kullanım ömürleri" vardır ve bu süreler her bir ürünün broşüründe belirtilmiştir. Örneğin yukarıda 32Gb kapasitenin karşısında 15 bin saat yazmaktadır. Bu süreyi gün olarak hesaplarsak, 15,000 / 24 = 625 gün demektir ki bu da yaklaşık 20 ay (yani 2 yıldan biraz kısa) demektir. Diğer bir deyişle üretici firma, 32Gb'lık bir Endurance tipi SD kartı satın aldığımızda, bu ürüne toplamda 2 yıldan biraz daha kısa bir süre sürekli kayıt yapabileceğimizi belirtmektedir.

Diğer taraftan 128Gb kapasiteli SD kartı incelediğimizde, toplam kullanım ömrünün 60,000 / 24 = 2,500 gün, yani yaklaşık 6.8 yıl olduğunu görürüz. Bu görece çok daha uzun bir süredir.

Netice olarak, SD karların "toplam kullanım ömürleri" ürünlerin markasına, modeline ve kapasitesine göre farklılık gösterir.

Bu nedenle IP kameralarda ihtiyacımıza göre SD Kart kullanmak zorundayız. Yanlış SD kart tipinin kullanılması, kartın arızalanması ve görüntülerin kaybedilmesi ile neticelenir.

Endurance tipi SD kart fiyatları diğer SD kartlara göre pek tabii ki daha yüksektir. Ancak, IP kameramızın sağlıklı olarak kayıt yapmasını istiyorsak, içine doğru SD kartı koyduğumuzdan emin olmalıyız.

 

Güvenlik kameraları hakkında merak ettiğiniz ve burada açıklanmasını istediğiniz konular hakkında bize whatsapp hesabımız üzerinden yazabilirsiniz.

Alte Elektronik whatsapp hattı: 0216 575 33 03.

İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et