İade Prosedürü
Alıcı’nın cayma hakkını kullandığı durumlarda ya da siparişe konu olan Malın/Hizmetin çeşitli sebeplerle tedarik edilememesi sebebiyle bedelin Alıcı’ya iade edilmesi veya hakem heyeti kararları ile Alıcı’ya bedel iadesine karar verilmesi halinde, ödeme seçeneklerine ilişkin iade prosedürü, ödeme şekline göre aşağıda belirtilmiştir. Alıcı, bu prosedürleri kabul eder:
Kredi Kartı ile Ödeme Seçeneklerinde İade Prosedürü
Alışveriş kredi kartı ile ve taksitli olarak yapılmışsa, Satıcı bankaya Mal/Hizmetin bedelinin tamamını tek seferde ödedikten sonra Alıcı, Mal/Hizmeti kaç taksit ile aldıysa banka, Alıcı’ya geri ödemesini aynı sayıda taksitle yapmaktadır. Banka poslarından yapılan taksitli harcamaların Alıcı’nın kredi kartına iadesi durumunda, talep edilen iade tutarları, taksitli olarak hamil taraf hesaplarına banka tarafından aktarılır. Alıcının satış iptaline kadar ödemiş olduğu taksit tutarları, eğer iade tarihi ile kartın hesap kesim tarihleri çakışmazsa her ay karta 1 (bir) iade yansıyacak ve Alıcı iade öncesinde ödemiş olduğu taksitleri satışın taksitleri bittikten sonra, iade öncesinde ödemiş olduğu taksitleri sayısı kadar ay daha alacak ve mevcut borçlarından düşmüş olacaktır.
Kredi Kartı ile alınmış Mal ve Hizmetin iadesi durumunda Alıcı’ya nakit para ile para iadesi yapılmaz. Kredi kartına iade, Satıcının bankaya bedeli tek seferde nakden veya mahsuben ödemesinden sonra, banka tarafından yukarıdaki prosedür gereğince yapılacaktır.
Havale/EFT Ödeme Seçeneklerinde İade Prosedürü
İade, Alıcı’dan banka hesap bilgileri istenerek, Alıcı’nın belirttiği hesaba havale ve EFT şeklinde yapılacaktır. Ancak, Alıcı’nın hesabına anılan Havale ve EFT’nin yapılabilmesi için hesabın fatura adresindeki kişinin adına veya kullanıcı üyenin adına olması gerekmektedir.
Satıcı bankaya Mal/Hizmet bedelinin tamamını tek seferde geri öder.
Havale/EFT yoluyla alınmış Mal/Hizmetin iadesi durumunda Satıcı, banka ile yapmış olduğu sözleşme gereği Alıcı’ya nakit para ile ödeme yapmaz. Satıcı, bir iade işlemi söz konusu olduğunda ilgili yazılım aracılığı ile iadesini yapacak olup, Satıcı ilgili tutarı bankaya nakden veya mahsuben ödemekle yükümlü olduğundan yukarıda belirtilen prosedür uygulanacaktır.
Alışveriş Kredisi ile Ödeme Seçeneklerinde İade Prosedürü
İade, Alıcı’dan banka hesap bilgileri istenerek, Alıcı’nın belirttiği hesaba havale ve EFT şeklinde yapılacaktır. Ancak, Alıcı’nın hesabına anılan Havale ve EFT’nin yapılabilmesi için hesabın fatura adresindeki kişinin adına veya kullanıcı üyenin adına olması gerekmektedir.
Satıcı bankaya Mal/Hizmet bedelinin tamamını tek seferde geri öder.
Kredi yoluyla alınmış mal ve hizmetin iadesi durumunda Satıcı, banka ile yapmış olduğu sözleşme gereği Alıcı’ya nakit para ile ödeme yapmaz. Satıcı, bir iade işlemi söz konusu olduğunda ilgili yazılım aracılığı ile iadesini yapacak olup, Satıcı ilgili tutarı bankaya nakden veya mahsuben ödemekle yükümlü olduğundan yukarıda belirtilen prosedür uygulanacaktır.
385 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca iade işlemlerinin yapılabilmesi için Alıcı’ya gönderilmiş faturanın ve var ise ek formun gerekli bölümlerinin eksiksiz doldurulması ve imzalandıktan sonra Satıcıya Mal ile birlikte geri gönderilmesi gerekmektedir.
Sipariş/Ürün İadesini Nasıl Yaparım?
İade Adımları:
İade ve Değişim Politikası Nedir?
Sipariş İade Etme/Cayma Hakkı Prosedürü:
Tüketicinin Korunması Hakkında Mevzuat gereği tüketici, Mesafeli Satış Sözleşmesi'nden 14 (ondört) gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahiptir.
Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlar. Ancak tüketici, sözleşmenin kurulmasından malın teslim tarihini takip eden 14 (Ondört) günlük süre içinde belirtilen şartlara haiz olmak üzere cayma hakkını kullanabilir. Cayma hakkı süresinin belirlenmesinde;
Tek sipariş konusu olup ayrı ayrı teslim edilen mallarda, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin son malı teslim aldığı gün,
Birden fazla parçadan oluşan mallarda, tüketici veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin son parçayı teslim aldığı gün,
Belirli bir süre boyunca malın düzenli tesliminin yapıldığı sözleşmelerde, tüketici veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin ilk malı teslim aldığı gün esas alınır.
Malın satıcı tarafından taşıyıcıya teslimi, tüketiciye yapılan teslim olarak kabul edilmez. Mal teslimi ile hizmet ifasının birlikte yapıldığı sözleşmelerde, mal teslimine ilişkin cayma hakkı hükümleri uygulanır.
Satıcı veya sağlayıcı malı kendisinin geri alacağına dair bir teklifte bulunmadıkça, tüketici cayma hakkını kullandığına ilişkin bildirimi yönelttiği tarihten itibaren on gün içinde malı satıcı veya sağlayıcıya ya da yetkilendirmiş olduğu kişiye geri göndermek zorundadır.
İade İşlemi Yapılamadığı Durumlar
TÜKETİCİ aşağıdaki şartlara konu olan ürün özelinde sözleşmeye bağlı cayma hakkını kullanamaz:
Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.
Fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve satıcı veya sağlayıcının kontrolünde olmayan mal veya hizmetlere ilişkin sözleşmeler.
Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmeler.
Tesliminden sonra başka ürünlerle karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan mallara ilişkin sözleşmeler.
Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.
Abonelik sözleşmesi kapsamında sağlananlar dışında, gazete ve dergi gibi süreli yayınların teslimine ilişkin sözleşmeler.
Elektronik ortamda anında ifa edilen hizmetler veya tüketiciye anında teslim edilen gayri maddi mallara ilişkin sözleşmeler.
Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmeler.
Orijinal kutusu/ambalajı bozulmuş (ekonomik değerini/tekrar satılabilme özelliğini kaybetmiş, bir kez dahi olsa kullanılmış, herhangi bir şekilde hasar verilmiş, herhangi bir şekilde satıcıdan kaynaklanmayan nedenler ile başka bir müşteri tarafından satın alınamayacak durumda olan vb. ürünlerin iadesi kabul edilmemektedir
Ürün İade Ederken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Tüketici, ürün gönderimi yapmadan önce üyelik hesabı üzerinden iade talep formu oluşturmalıdır.
Ürün gönderimi, üyelik hesabı üzerinden oluşturulacak form sonrasında verilecek ücretsiz gönderi kodu ile yapılmalıdır. Ücretsiz gönderi kodunun geçerlilik süresi 10 gündür.
Ürün, iade sevk irsaliyesinin bir nüshası ile birlikte gönderilmelidir. İlgili nüshada iade sebebi ve talep açıkça beyan edilmelidir. (Sevk irsaliyesi yoksa bir A4 kağıdına sipariş numarası, ürün, müşteri adı-soyadı-telefon numarası ve iade sebebini beyan eden iade dilekçesi yazılarak ürünle birlikte gönderilmelidir.)
Ürün, tüketici tarafından hasar görmeyecek şekilde paketlenmeli ve belirlenen kargo firmasına teslim edilmelidir. Tüketicinin yaşadığı yerde belirlenen kargo firmasının olmaması halinde herhangi bir kargo firmasına teslim etmesi mümkündür.
İade edilmek istenen ürün firmamıza ulaştığında iade ekibince incelenecektir. İnceleme süresi 7 iş günüdür. Bu süreye hafta sonu ve resmi tatil günleri dahil değildir. İnceleme sonucunda iade koşullarını karşıladığı tespit edilen ürünlerden; tüketicinin iadesini istediği ürünlerin ücret iadesi yapılacaktır. Tüketicinin değişim istediği taleplerde ise ilgili ürün stoklarda varsa değiştirilip gönderilecek aksi durumda ücret iadesi yapılacaktır.
İade gönderilecek ürünün kargo firmasına teslim edilme aşamasında, kargo firması tarafından verilecek kargo takip numarasının tüketici tarafından muhafaza edilmesi ve gerek duyulması halinde firmamız ile paylaşılması gerekmektedir.
İade talebi olumlu sonuçlandığında, ilgili ürün durumu “İade Edildi” olarak görülecektir. İade işlemi sağlandığında eş zamanlı olarak ücret iadesi, alışveriş aşamasında kullanılan kartın ait olduğu bankaya yapılacaktır. Ücret iadesi yapıldığında tüketicinin üyelik mail adresine e-posta ile bilgilendirme yapılmaktadır. Ücret iadesinin tüketici hesabına yansıma süresi, işlem yapılan bankaya göre 1-8 iş günü arasında değişebilmektedir.
İnternet üzerinden satın alınan ürünün iade ya da değişim işlemi mağazalar tarafından yapılamamaktadır.
Sipariş/İptal İşlemini Nasıl Yaparım?
* Ürün iptal talebinizi iletmenizin ardından incelenerek işlemleri tamamlanacaktır.
** İptal talebi yalnızca sipariş statüsü “Onaylandı” aşamasında iken iletilebilmektedir. Siparişin statüsü “Hazırlanıyor” ise ürünlerin teslimat aşamasına geçmesi nedeni ile iade süreci başlatmanız gerekmektedir.
İptal İşlemi Yapılamadığı Durumlar Nelerdir?
TÜKETİCİ aşağıdaki şartlara konu olan ürün özelinde sözleşmeye bağlı cayma hakkını kullanamaz:
Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan ürün ya da hizmetler
Fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve SATICI veya sağlayıcının kontrolünde olmayan ürün ya da hizmetler
Elektronik ortamda anında ifa edilen ürün ya da hizmetler
Faturası düzenlenmiş/oluşturulmuş ürün ya da hizmetler
Kampanya kapsamında satın alınan ürün ya da hizmetlerin iptali sonrasında, bedeli ödenmeyen bir ürün ya da hizmetten yararlanma durumunun doğması (kampanya alt limitinin altına düşülmesi, kargo bedava kampanyası alt limitinin altına düşülmesi
Siparişin oluşturulması ile birlikte daha sonraki siparişlerde kullanılmak üzere tüketicinin kullanım hakkı kazandığı kampanya koşullarının, talep edilen iptal işleminin gerçekleşmesi durumunda geçersiz olduğu haller
Yukarıda bahsi geçen koşulların oluşmaması durumunda iptal işlemi tamamlanabilecektir. Ürün ya da sipariş iptal talebi olumlu sonuçlandığında, ilgili ürün ya da sipariş durumu “İptal Edildi” olarak görülecektir. İptal işlemi sağlandığında eş zamanlı olarak ücret iadesi, alışveriş aşamasında kullanılan kartın ait olduğu bankaya yapılacaktır. Ücret iadesi yapıldığında tüketicinin üyelik mail adresine e-posta ile bilgilendirme yapılmaktadır. Ücret iadesinin tüketici hesabına yansıma süresi, işlem yapılan bankaya göre 1-8 iş günü arasında değişebilmektedir.